loading

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik (2007-2012) mezunu, Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparak uzmanlaştı. Stajlarını çeşitli hastanelerde tamamladı. Mezuniyet sonrası Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi ve Karabük İl Sağlığı Müdürlüğü gibi kurumlarda görev aldı. 12 yıl sonunda kendi işini kurdu, evli ve bir kız çocuğu annesi.

Çukurambar Diyetisyen
  • Hafta İçi: 09.00 - 20.00 Cumartesi: 10.30-17.00
  • Next Level Rezidans B Blok 5. Kat No:502 Çankaya / Ankara
  • Randevu Alın
WhatsApp Instagram Phone
LENFÖDEM VE BESLENME

Lenfödem; lenfatik sistem yetersizliği nedeniyle proteinden zengin interstisiyel sıvı birikimidir.  Tedavide bandajlama, manuel lenfatik drenaj, egzersiz, deri bakımı ve diyet önemlidir. Kadınlarda daha fazla görülür ve genellikle tek taraflıdır. Tedavisi zor ve uzun sürelidir. Bu hastaların tedavilerinin daha iyi ve hızlı sonuç vermesinde fazla kilolardan kurtulmaları kritik önem taşır. 

Lenfödemde doku arasında proteinli sıvı birikimi olması beslenmede proteinleri kısıtlamak anlamına gelmez. Aksine günlük proteinin kısıtlanması ödemi azaltmaz, artırır. Bu nedenle yeterli protein alınmalıdır. Ancak bu protein özellikle sindirimi kolay balık, tavuk, hindi, tofu, yumurta ve bitkisel proteinler (kuru baklagiller gibi) olmalıdır.

Fazla tuz tüketimi vücutta sıvı tutarak ödeme neden olacağı için tuz tüketimi azaltılmalı; turşu, salamura besinler, hazır konserve, sos ve çorbaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Sofrada tuzluk bulundurma alışkanlığından vazgeçilmelidir. 

Yeterli su tüketimi ödem atımını kolaylaştırır, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Günlük 8-10 su bardağı su tüketmeye özen gösterilmelidir.

Çay, kahve, çikolata, alkol gibi kafein içeren diüretik içecekler ve yiyeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır.

Gazlı içecekler ve hazır meyve suyu tüketilmemelidir. 

Sucuk, salam ve sosis kesinlikle yasaklanmalıdır. 

Gluteni azaltmak fayda sağlayabilmektedir.

C ve A vitaminleri ile çinko-selenyum ve magnezyumdan zengin beslenmek önemlidir. 

Sebze tüketimi artırılmalı (özellikle koyu yeşil yapraklılar); meyveler özellikle koyu renkli ve çeşitli olmalıdır.

24 saat ıslatılıp pişirilen kurubaklagiller beslenmeye mutlaka eklenmelidir.

Domates; menemen, su, evde yapılmış soslar olarak tüketilmelidir.

Ceviz, çörek otu, chia tohumu gibi kaliteli yağlardan zengin besinler inflamasyonu azaltarak iyileşme sürecini desteklemektedir. 

Az miktarda zerdeçal+karabiber günlük beslenmeye eklenebilir.