Bilindiği üzere sağlık temelimiz anne karnında atılır. Dolayısıyla gebelik döneminde doğru beslenme annenin olduğu kadar bebeğin de sağlığını doğrudan etkiler.
Besin hijyeni toxoplasma açısından bu dönemde ayrıca önem kazanır.
Folik asit; kan hücreleri- zeka ve kemik gelişimi için, benzer şekilde iyot; zeka gelişimi için üzerinde durulması gereken besin ögelerindendir.
Kafein ve bitki çaylarının riskleri konusunda gebe ayrıca bilgilendirilmelidir.
Bu dönemin belki de en çok korkutan konusu ‘GESTASYONEL DİYABET’tir. Mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Çünkü; erken doğum, düşük doğum ağırlığı, kalp-damar sorunları, gelişme geriliği, solunum güçlüğü gibi sorunlara neden olmaktadır.
Her gebelik kendine özgüdür. Gebelikte beslenme programları hazırlanırken ve ağırlık kazanımı hedeflenirken gebenin ekonomik durumu, sosyo-kültürel çevresi, psikolojik durumu, varsa hastalıkları, gebelik öncesi ağırlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu dönemin iki kişilik değil, sağlıklı beslenme dönemi olduğu hatırlatılmalıdır.
Emzirme Dönemi ise annenin özellikle psikolojik açıdan en hassas olduğu dönemdir. Anneyle bebeğin ten teması, emerken gözlerinin içine bakması tadına doyum olmayan tarifi imkansız bir hazdır. Bu hazzı sonuna kadar yaşamayı hem anne hem de bebek hak etmektedir.
Anne duygusal rahatlığı yakalayarak ve doğru beslenerek sütünün kalite ve miktarını artırabilir. Bu dönemde ‘şekerli besinlerin süt yaptığına’ yönelik geleneksel inançla kontrolsüzce tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır. Bebeği rahatsız etmemesi açısından kokulu ve gaz yapan besinlerden uzak durulmalıdır. Emzirme dönemi kilo vermeyi destekleyen bir dönemdir. Çünkü vücut süt üretimi için ayrıca enerji harcamaktadır.
Hem gebelik hem de emzirme hatta gebeliğe hazırlık sürecini daha sağlıklı yönetmek için tecrübeli bir anne ve uzman bir diyetisyen olarak sizleri merkezimizde bekliyoruz.