loading

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik (2007-2012) mezunu, Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparak uzmanlaştı. Stajlarını çeşitli hastanelerde tamamladı. Mezuniyet sonrası Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi ve Karabük İl Sağlığı Müdürlüğü gibi kurumlarda görev aldı. 12 yıl sonunda kendi işini kurdu, evli ve bir kız çocuğu annesi.

Çukurambar Diyetisyen
  • Hafta İçi: 09.00 - 20.00 Cumartesi: 10.30-17.00
  • Next Level Rezidans B Blok 5. Kat No:502 Çankaya / Ankara
  • Randevu Alın
WhatsApp Instagram Phone
Çocuklarda gece beslenmenin olası zararları

Bebeklerin anneye olan ihtiyacı anne karnından başlayıp hayatın her evresinde devam etmektedir. Doğum anıyla birlikte de anne ve bebek arasındaki bağı en çok kuvvetlendiren şey emzirme anıdır. O an göz göze bakan anne ve bebek arasındaki çekimin tarifi kelimelerle mümkün değildir. Her damlası ilaç niteliğinde olan anne sütü bebeğe mutlaka sonuna kadar verilmelidir. Ancak gece beslenmesinde durum nasıl olmalıdır?

Toplumumuzda annelik sanki daha çok beslenmeyle ilişkilendirilmiştir. Bundan fazlasıyla etkilenen anneler de bebeklerini sık sık beslemek istemektedirler. Buna gece saatleri de dahil. 

Gece beslenmesinin ne zaman kesilmesi gerektiğine dair pek çok görüş vardır. Kimi en fazla 3 ay, kimi 6 ay, kimi 9 ay gece beslenmesi devam edebilir görüşünü benimsiyor. Bir anne ve bir diyetisyen olarak ben; zaruri bir durum olmadığı sürece gece beslenmesi en fazla 9 aya kadar devam edilebilir görüşü tarafındayım.

Daha uzun aylarda devam eden gece beslenmesinin çocuk sağlığı açısından olumsuz etkileri bulunmaktadır. Haydi biraz bunlardan bahsedelim:

  1. Reflüyü tetiklediği için geniz eti büyümesinin en önemli nedenini oluşturmaktadır.
  2. Kulak enfeksiyonu geçirme riski artmaktadır.
  3. Diş çürümelerini hızlandırmaktadır.
  4. İlerleyen dönemlerde çocuğun beslenme zorluğu ve besin reddi yaşamasına neden olmaktadır.
  5. Uyku düzeni bozulduğu için büyüme geriliği yaşanabilmektedir.
  6. Kabızlık ve gaz sancısı oluşmaktadır.