loading

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik (2007-2012) mezunu, Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparak uzmanlaştı. Stajlarını çeşitli hastanelerde tamamladı. Mezuniyet sonrası Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi ve Karabük İl Sağlığı Müdürlüğü gibi kurumlarda görev aldı. 12 yıl sonunda kendi işini kurdu, evli ve bir kız çocuğu annesi.

Çukurambar Diyetisyen
  • Hafta İçi: 09.00 - 20.00 Cumartesi: 10.30-17.00
  • Next Level Rezidans B Blok 5. Kat No:502 Çankaya / Ankara
  • Randevu Alın
WhatsApp Instagram Phone
BERGER SENDROMUNDA (IgA Nefropatisi) NASIL BESLENMELİYİM?

Berger Sendromu (IgA nefropatisi) dünyada en sık görülen glomerülonefrittir. IgA antikorlarının böbrekte birikmesi sonucu oluşur. Genellikle yavaş ilerleyen ve toplumda sık görülen bir hastalıktır. Dikkat edilmezse 10 yılda diyalize ihtiyaç duyulabilir. Tedavisinde bazen immunsupresifler kullanılmaktadır. Ancak tedavinin en etkili yolu kan basıncını kontrol etmek ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını azaltmaktır. Bu hastalıkta tekrarlayan hematüri vardır. İdrar çay rengindedir. Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları hematüri ataklarını artırır. 

Beslenmedeki kritik adımlar:

  1. Çölyak hastalığında da vücutta IgA birikimi olduğu için kısmen gluteni azaltmak hatta bulgulara göre beslenmeden tamamen çıkarmak hastalığın kontrolünde olumlu etki yapmaktadır
  2. Tuz azaltılmalı, sofraya tuzluk konulmamalıdır

Tüketimi artırılması gereken besinler:

  1. Özellikle sardalya, uskumru ve hamsi gibi balıklar
  2. Kapya biber 
  3. Yaban mersini
  4. Kızılcık (turna yemişi)
  5. Sarımsak & soğan
  6. Elma
  7. Limon
  8. Mandalina & portakal
  9. Yumurta
  10. Chia tohumu